robert70, a ty chyba na pozycyjnych jeechales... dopiero jak titnolem zapaliles drogowe?
Oglądanie obrazu TV w czasie jazdy
Zwiń
X
-
Oglądanie obrazu TV w czasie jazdy
Panowie, potrzebuję urządzenia dla O1 mieszczącego się zamiast standardowego radia (najlepiej z wysuwanym ekranem) umożliwiającego wyświetlenie obrazu PAL albo NTSC w czasie jazdy (nie na postoju). Ewentualnie może kompletnie oddzielny ekran wysuwany? Docelowo chciałbym wyświetlić na urządzeniu obraz z kamery termicznej (takiej jaka jest w BMW Night Vision). Co moglibyście polecić w dobrej cenie i kto w okolicy Warszawy podjąłby się instalacji i integracji takiego sprzętu?Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
-
-
Zamieszczone przez Hanz2kumożliwiającego wyświetlenie obrazu PAL albo NTSC w czasie jazdy (nie na postoju).O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Hanz2k, może tu zapytaj : http://www.clear-sound.pl/
paku kolegów z forum tam robiło
Zamieszczone przez Hanz2kDocelowo chciałbym wyświetlić na urządzeniu obraz z kamery termicznej (takiej jaka jest w BMW Night Vision)
EDIT
no i podziel się z nami kosztami.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Re: Oglądanie obrazu TV w czasie jazdy
Zamieszczone przez Hanz2kpotrzebuję urządzenia /.../
(najlepiej z wysuwanym ekranem) umożliwiającego wyświetlenie obrazu PAL albo NTSC w czasie jazdy (nie na postoju). /.../
chciałbym wyświetlić na urządzeniu obraz z kamery termicznej
Jeśli znajdziesz chwilę czasu, to odpowiedz, ale proszę prostymi słowami, żebym zrozumiał, bo nie jestem w trechnice i elektonice biegły.
Komentarz
-
-
satoot,
Daje obraz podczerwony na ekranie tak że jak wyłączysz światła to spokojnie i tak możesz jechać bo praktycznie wszystko widzisz. Dużo dalej widać pieszych itp.
http://pl.youtube.com/watch?v=-3uaTyNWcBI - BMW
http://pl.youtube.com/watch?v=l6DMidknVCo - MB (S-Klas)
Problem z tym polega tylko na tym że ekran jest z boku no i poniekąd ciężko widoczny. MB ma to dość dobrze rozwiązane bo jest to w zegarach ale tego w skodzie raczej zrobić się nie da.O ortografie dba FF.
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
No właśnie...tam jest to wbudowane tam gdzie zegary tak trochę dziwnie patrzeć na prawo na dół...Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 2pacchyba ze kupisz cos 1DIN z wysuwanym ekranem w gore (chyba alpine ma takowe), wtedy ekran wysuwa sie dowysokosci prztyczka od awaryjnych
edit
takie cus
http://allegro.pl/item518...ratis_gw24.htmlByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
też mocno rozważałem takie rozwiązanie, wraz z reflektorami podczerwieni, bo moje oczy jak jest ciemno to praktycznie stają się bezużyteczne, bez problemu można kupić ekrany, do samochodów, najważniejszym parametrem jest rozdzielczość, bo w tej samej przekątnej można znaleźć 320x240 jak i 800x600 a czasami nawet lepiej więc na to zwracaj największą uwagę, a co do instalacji to praktycznie każdy ekran będzie Ci działał podczas jazdy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakza ta cene mozna kupic dobry TV do domu :lol:President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
-
Dziekuje wszystkim. Chodzi mi o taki obraz jaki daje system NightVision w BMW albo poszukajcie na YouTube po PathFindIR (producentem jest FLIR Systems a BMW wstawia to jako OEM). Kamera jest PAL albo NTSC więc urządzenie musi mieć tuner PAL/NTSC (przynajmniej BMW tak to ma zaprojektowane).
Generalnie chodzi o to, że kamera termiczna widzi ciepło obiektów więc w nocy widać pieszych i rowerzystów na poboczach. System MB jest aktywny i po prostu doświetla promieniami podczerwonymi otoczenie - system jest tańszy ale mniej zaawansowany.Hanz2k
1,8 T by MT
Komentarz
-
-
Używana z BMW - 1500 zł . Teraz tylko monitor do kabiny i integracja. Widziałem już proste monitorki do kamer cofania 3,5 cala za 300 zł z wejściem PAL/NTSC ale wciąż szukam czegoś z ekranem o większej przekątnej. Myślałem o ekranie na lusterko wsteczne ale zobaczymy.Hanz2k
1,8 T by MT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Hanz2kGeneralnie chodzi o to, że kamera termiczna widzi ciepło obiektów więc w nocy widać pieszych i rowerzystów na poboczach. System MB jest aktywny i po prostu doświetla promieniami podczerwonymi otoczenie - system jest tańszy ale mniej zaawansowany.
Dodam że system z BMW niestety ma nieco więcej wad, nie tylko źle umieszczony ekran ale niestety także źle umieszczona kamera gdyż często ulega zabrudzeniom i wtedy nie ma wyjścia tylko ze szmatką trzeba do niej powędrować i samodzielnie wyczyścić, MB umieszczając kamerę w lusterku wstecznym spowodowało że choć szyba jest bardziej narażona na zabrudzenia to jednak kamera znajduje się w zasięgu wycieraczki która może szybę przed kamerą również wyczyścić
Tak więc proponuje przemyśleć porządnie gdzie zamontować kamerę żeby nie czyścić co 30-40km
Zamieszczone przez Hanz2kWidziałem już proste monitorki do kamer cofania 3,5 cala za 300 zł z wejściem PAL/NTSC ale wciąż szukam czegoś z ekranem o większej przekątnej. Myślałem o ekranie na lusterko wsteczneO ortografie dba FF.
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Hanz2kUżywana z BMW - 1500 zł . Teraz tylko monitor do kabiny i integracja. Widziałem już proste monitorki do kamer cofania 3,5 cala za 300 zł z wejściem PAL/NTSC ale wciąż szukam czegoś z ekranem o większej przekątnej. Myślałem o ekranie na lusterko wsteczne ale zobaczymy.
Co do monitorka to jednak najlepszy byłby taki umieszczony przed kierownicą, na podszybiu, bo zerkanie co chwilę do dołu i w bok to raczej słaba opcja...
BTW. Tak się zastanawiam, że ( przynajmniej w OII ) można by z żywicy zrobić taką delikatną "nadbudówkę" nad tym wybrzuszeniem z zegarami ( jakby drugą obudowę zegarów ale podniesioną o jakieś 2,5-3 cm ) i tam ukryć wysuwany monitor ( winada taka jak ta w wymienionej na początku Alpince... )
BTW2 Ciekawe jakby wyglądał obraz "rzucany" na przednią szybę z małego projektora LCD ( takiego do prezentacji )... .... Nakręciłem się :diabelski_usmiech , jutro sprawdzę jak to wygląda...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Thundi, te systemy są całkowicie różne. Kamera MB jak napisałem jest oparta na noktowizji aktywnej i bliskiej podczerwieni i wymaga doświetlenia reflektorem podczerwieni zintegrowanym z lampami głównymi. Kamera BMW jest oparta na termowizji czyli dalekiej podczerwieni. Różnica jest kolosalna - kamera MB pokazuje normalny obraz otoczenia tak jakby doświetlony dodatkowym reflektorem. Kamera BMW odbiera wyłącznie ciepło wydzielane przez obiekty i wyświetla róznice gradientów temperatury w otoczeniu. Skutkiem ubocznym jest to że piesi na tym obrazie są biali jako najcieplejsi. Sugestię co do przekątnej monitorka przyjąłem i pewnie do tej przekątnej będę zmierzał.
loru, dzięki za namiar.Hanz2k
1,8 T by MT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002BTW2 Ciekawe jakby wyglądał obraz "rzucany" na przednią szybę z małego projektora LCD ( takiego do prezentacji )... .... Nakręciłem się :diabelski_usmiech , jutro sprawdzę jak to wygląda...
a jeżeli chcez mieć obraz na szybie to w zupełności wystarczy jasność monitorka tylko trzeba go umieścić ekranem do szyby tak żeby w niej się odbijał i po nocy to w zupełności wystarczy (można przetestować z nawigacją i działa) ale raczej nie jest to dobre rozwiązanie,
oczywiście potrzebna korekta lewo<->prawo żeby wszystko się wyświetlało na swoim miejscu
Komentarz
-
-
Hanz2k, Obu systemom przyglądałem się w czasie gdy się pokazał (byłem na prezentacji) i oba były takie same ale możliwe że BMW coś zmieniło. Tyle że wydaje mi się że w takim wypadku patent MB jest lepszy gdyż w BMW może być problem z obiektami o takiej samej temperaturze jak otoczenie np: stojący rower - jako metalowy przedmiot może szybko oziębiać się jeśli zostanie pozostawiony samopas to dla termowizji nie będzie widoczny (w podczerwieni zaś widać będzie).
Domyślam się że BMW może połączyło termowizję z podczerwienią wtedy może będzie lepsze.
Zamieszczone przez kowal 2002BTW2 Ciekawe jakby wyglądał obraz "rzucany" na przednią szybę z małego projektora LCD ( takiego do prezentacji )
EDIT:
Kamera na podczerwień też droga nie jest skoro nawet w zwykłej kamerze cyfrowej (jakieś 1500zł) jest NightVision trochę słabe ale jak się "latarkę podczerwoną" zrobi to łapie się obraz z 100-150m przy niemal zerowym świetle.
Latarka podczerwona to po prostu kilka diod podczerwonych wpakowanych w latarkę diodową czy inne takie pudełko (koszt diody to około 1zł za diodę zasilaną bakteryjnie - ale jak się kupi jakąś dobrą to można by pod lampy podłączyć i mogło by być całkiem nieźle)O ortografie dba FF.
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Thundi, po prostu nie doceniasz jak dobre kamery termowizyjne są w tej chwili robione do użytku cywilnego. Proponuje obejrzeć:
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Hanz2k
1,8 T by MT
Komentarz
-
Komentarz